Cink kell a jó látáshoz - meg vitamin

Nagy mennyiségű antioxidáns vitaminnal és cinkkel nemcsak le lehet lassítani a látáskárosodást időskorban, de meg is lehet előzni a kialakulását. A retina betegsége hétmillió embert érint az Egyesült Államokban.

A National Eye Institute kormányrendelésre készítette el vizsgálatát, amely meglepő és nagyon örvendetes eredményt produkált. "Izgalmas felfedezést tettünk" - mondta dr. Paul Sieving, az intézet igazgatója.

A vitaminkúra lehet az első hatásos módszer a 65 évesnél idősebb emberek fokozatos megvakulásának megakadályozására, ha azok a retina megbetegedésében, az úgynevezett sárgafoltban szenvednek. A "macula lutea retinae" voltaképpen a sárgafolt az ideghártyán, a szem optikai tengeléynek hátsó pontjában, a központi éles látás helyén;e betegség másik formája a "macula cornae", a szaruhártyafolt, amikor át nem látszó fehéres homály keletkezik - a beteg csak a fényt képes érzékelni. A kezelés egyik módja a lézeres beavatkozás, ám ez legfeljebb csak arra volt jó, hogy lassítsa a kór kifejlődését.

Most kidedrült, hogy ha a betegség nem teljesen kifejlett formájával küszködő hatmillió amerikai antioxidáns vitaminokat és cinket szedne, akkor a következő 5 év során közülük legalább negyedmillió látó maradna.

A vizsgálatokban C-, E- és bétakarotin vitaminokat, valamint cinket alkalmaztak. A módszer viszonylag olcsó.

Összesen 3640 olyan pácienst vontak be a vizsgálatba, akiknek átlagéletkora 69 év volt, és szembetegségnek legalább kezdeti stádiumában voltak. A betegek állapotának alakulását hat éven át kísérték figyelemmel.

Kiderült, hogy a kúra a betegség legelső, kezdeti stádiumában hatástalan. Viszont azok esetében, akik a középső stádiumba jutottak, a napi vitaminadag és a 80 milligramm cink adagolása - a kontrollcsoporttal szemben - 25%-kal csökkentette a kór kifejlődésének esélyét. Emellett a látás elveszítésének esélye is 19 %-kal csökkent.

A betegek naponta 500 milligramm C-vitamint, 400 nemzetközi egység (NE) E-vitamint és 15 milligramm béta-karotint kaptak a cink mellett. Az adagolás ugyan jóval nagyobb a szokásosnál, de említésre méltó mellékhatást nem tapasztaltak. A figyelemre méltó az, hogy cink adagolása nélkül a kúra hatástalan maradt.

Forrás: CNN

Megjelent: Magyar Hírlap 2001. 10. 17.

Címkék: