Dió csontritkulás ellen!

A csontritkulás ma már népbetegségnek számít, becslések szerint Magyarországon a lakosság 20 százaléka érintett, az ötven év feletti nők között pedig ennek sokszorosa a veszélyeztetett. Oka a kalcium-foszfor arány eltolódása, valamint a túlzott fehérjebevitel fokozza a csontritkulás kialakulásának lehetőségét. A megoldás kézenfekvőnek tűnik: több kalciumot és kevesebb fehérjét kell fogyasztani. A kalciumban gazdag tejtermékek fogyasztása jó ellenszer, azonban kevesen tudják, hogy kiválóan megfelel erre a célra a dió, amelynek egy dekagrammja 202 milligramm kalciumot és 18,6 milligramm fehérjét tartalmaz. (Összehasonlításképp: 10 dkg csirkehús csak 5 mg kalciumot tartalmaz, tehát 4 kilogrammot kéne megenni, hogy a 10 dkg dióval megegyező mennyiségű kalciumhoz jusson a szervezetünk.) Kiváló, gyerekeknek is ajánlott ital készíthető belőle: 10 deka diót 1 liter vízzel és 1-2 kanál mézzel turmixoljuk össze.

Forrás: Új Dunántúli Napló, 2003.

Címkék: