Korunk pestise a cukorbetegség?

Időzített bombaként ketyeg a cukorbetegség terjedése az emberiség fölött, legalábbis erre figyelmeztetnek a BBC riportjában indiai orvosok, akik szerint a diabéteszben szenvedők száma megháromszorozódhat a Földön az elkövetkező húsz évben.

Leginkább az afrikai és ázsiai kontinens lakóit fenyegeti a cukorbetegség, mégpedig roppant prózai okok miatt: a nyugati életforma rohamos terjedése, az egyre zsírósabb étkezés és a mozgásszegény életmód következménye, hogy milliós nagyságrendben regisztrálnak új betegeket. Igaz, a felfedezett betegek nagy számához a fejlődő diagnosztikai módszerek is hozzájárulnak.

Randzsan Dzsajnik, az indiai Pune város kórházának orvosa nyilatkozatában drámai képet fest a cukorbetegség ottani terjedéséről. "A kórházak tele vannak cukorbetegekkel. Ma már 25 millió embert kezelnek Indiában, és a jelenlegi tendencia szerint húsz éven belül ez a szám a hatvanmilliót is elérheti." A másik gond az orvos szerint, hogy egyre fiatalabbak a páciensek. Mára a cukorbetegségben szenvedők átlagéletkora 40 év alá csökkent, ráadásul egyre több köztül az úgynevezett diabétesz 2-ben szenvedők aránya.

A cukorbetegségnek két fajtája van. A diabétesz-1 az úgynevezett inzulindependens cukorbetegséget jelöli, ez általában már gyermek-, vagy fiatal felnőttkorban kialakul és naponta inzulininjekciókra van szükségük a vércukorszint szabályozásához.

A "nem inzulindependens" - ként jelölt diabétesz-2 kialakulásának elsősorban életmódbeli okai vannak. A kevés mozgás és a sok zsírt, szénhidrátot tartalmazó étrend hatására alakulhat ki a cukorbetegség. Ilyenkor már csak a szigorú diéta segít.

Ferdinand Mugusi a tanzániai Dar es Salaam egyik kórházában új módszereket próbál kidolgozni a diabétesz kezelésére. Ennek lényege, hogy minél egyszerűbb módon elérhetővé kell tenni a gyógymódokat a szegényebb országok lakossága számára is, lehetőleg a kórházi kezelés elkerülésével. "A betegek számának drámai növekedése egyre nehezebbé teszi a kórházi ellátásukat. Ezért próbálunk olyan eljárást kidolgozni, melynek segítségével az egészségügyi rendszer legalsóbb szintjein is ellátásban részesülhetnek a páciensek". Olyan egészségügyi munkatársak kiképzésére van szükség, akik önállóan is felismerik a kórt és megtanítják a betegeket a jó életmódra.

BBC
M.H. 2002. október

Címkék: