Összetevők:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
2 sárgarépa
1 fehérrépa
5-6 fej gomba
1 doboz lasagne tészta
250 ml tejszín
400 g sajt
250 g Dénes-Natura csicseriborsó
1 kis doboz sűrített paradicsom
olivaolaj a tál kenéséhez
Fűszerezéshez:
só
bors
oregano
bazsalikom
1 tk. cukor, Dénes-Natura nádcukor vagy eritrit.
Elkészítés:
Beáztatjuk a csicseriborsót egy éjszakára (10-12 óra szükséges, a kétszeresére dagadnak a szemek). Az áztatás után háromszoros mennyiségű vízben egy kevés sóval puhára főzzük, leszűrjük és pépesítjük (robotgéppel, botmixerrel vagy bármilyen kézi eszközzel).
Megpucoljuk és felkockázzuk a zöldségeket, felaprítjuk a vöröshagymát és fokhagymát. Olajon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát.
Egy-két percig kavargatjuk, majd beletesszük a sárgarépát és fehérrépát. Olajon kicsit pirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük és lefedve főzzük 10 percig.
Ha elforrt a leve, hozzáadjuk a gombát, sózzuk. pár percig kavargatjuk. Lefedjük, lassú tűzön puhulni hagyjuk.
Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot a paradicsomszószt és befűszerezzük (bazsalikom, oregano, só, bors, cukor). Pár percig összefőzzük az ízeket, majd lekapcsoljuk.
Hozzákeverjük a megfőtt és összedarált csicseriborsót.
Kiolajozunk egy üvegtálat, majd lerakunk egy sor lasagne tésztát és megsózzuk. Tejszínt öntünk a tetejére, úgy hogy ellepje. A zöldséges szósz felét rá öntjük, megszórjuk a sajt harmadával. A következő sor tésztát ráhelyezzük, megsózzuk, leöntjük tejszínnel, majd ráöntjük a szósz másik felét és még egy harmad reszelt sajtot. Ezt követően az utolsó sor tésztát is ráhelyezzük, megsózzuk, leöntjük tejszínnel majd a maradék reszelt sajtot rászórjuk.
Az üvegtálat lefedjük a fedelével vagy alufóliával. Alsó-felső sütéssel, 180 °C-on 30 percig lefedve sütjük, amíg megpuhul a tészta. Utána levesszük a tetejét és visszatesszük további 10 percre, hogy rápiruljon a sajt.
Comments