1. Töltött hagyma - gombás
Hozzávalók:
3 nagyobb hagyma,
0,5 kg gomba,
3 ek. Dénes-Natura teljes kiőrlésű tönkölydara,
2 tojás,
Dénes-Natura VegaNatura ételízesítő,
1 cs petrezselyemlevél,
5-8 dkg sajt, olaj.
Elkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, a száránál félbevágjuk és óvatosan lefejtünk róla egy-egy réteget, amíg elég nagyok a megtöltéshez (3-4 réteget lehet leválasztani). A gombát megmossuk, apró kockára vágjuk. A hagymák maradékát is felaprítjuk és kevés olajon a gombával együtt egy serpenyőben az ételízesítővel megpároljuk. Ha elfőtte a keletkezett lét, hozzáadjuk az összevágott petrezselyemlevelet, megszórjuk a tönkölydarával és fokozatosan ráöntünk 1-2 dl vizet, ill. amennyit ebből felvesz. Kicsit felverjük a tojásokat és azt is a masszára öntjük, rákeverjük, azzal is átsütjük. A hagymákat megtöltjük a keverékkel, megszórjuk reszelt sajttal és sütőpapírral bélelt tepsin 200 °C-on 20-25 perc alatt megsütjük. Ha a töltelékek kicsúsznak a hagymából, hagyjuk pár percet hűlni és óvatosan vissza lehet igazítani bele. A hagyma alja kicsit karamellizálódik, ahogy sül és az édeskés hagyma a sós töltelékkel kellemes kontrasztot alkot.
2. Töltött hagyma - paradicsomos tofus
Hozzávalók:
3 nagyobb hagyma,
1 tofu (30 dkg),
1 sűrített paradicsom ( 140 g),
1-2 ek Dénes-Natura tönkölydara (teljes kiőrlésű),
1 tk provance fűszer (ha nincs helyettesíthető: rozmaring, bazsalikom, majoranna),
2 gerezd fokhagyma,
olaj,
só,
reszelt sajt.
Elkészítés:
A hagymákat előkészítjük ugyanúgy, mint a gombás hagymánál. A tofut kis kockákra vágjuk, serpenyőben kevés olajon kicsit átsütjük. Sózzuk, rádobjuk a zúzott fokhagymát, a fűszert és a tönkölydarát, rákeverjük a sűrített paradicsomot és fokozatosan felöntjük 1-1,5 dl vízzel (amennyit felvesz belőle). A töltelékkel megtörjük a hagymákat, megszórjuk reszelt sajttal és sütőpapírral bélelt tepsin 200 °C-on 20-25 perc alatt megsütjük. Ha a sajt kezd pirulni, kivehetjük. Forrón tálaljuk, pirítóssal fogyasztjuk.
Comments